Par- og familie rådgiveruddannelsen er den førsteårige basisuddannelse på GRO. Den er en forudsætning for at kunne deltage på den to-årige overbygning, hvor man kan blive certificeret par- og familieterapeut. Mange af underviserne på terapeutuddannelsen vil være de samme som på rådgiveruddannelsen, men vi dykker endnu dybere ned i den terapeutiske praksis. Terapeutuddannelsen kan tages på et hvilket som helst tidspunkt, så længe man har færdiggjort rådgiveruddannelsen.
Oversigt over Rådgiveruddannelsens 9 moduler
2026
-
Modul 1
På modul 1 vil vi fokusere på gruppedynamiske øvelser, som har henblik på at skabe mest mulighed tryghed på holdet. Derudover vil I lære om moderne par- og forældres typiske udfordringer. Herudover vil I blive klædt på til de første samtaler, I skal have:med par. I vil få en In-session guide til parterapi, hvor I får de konkrete redskaber, spørgsmål og opmærksomheder I har brug for i arbejdet med par.
Underviser: Frej Prahl
Datoer: 6, 7 og 8 marts
-
Modul 2
På modul 2 vil du få en grundlæggende indførsel i forældrerådgivning. Rikke vil undervise i: Børns følelsesmæssige og kognitive udvikling, børns behov for psykisk tryghed og lederskab, børns intention og parathed til guidance samt forældretyper og faldgruber i rådgivningsarbejdet. Derudover vil Rikke vise en live demonstration af rådgivningsarbejdet
Underviser: Rikke Winkler og Frej Prahl
Datoer: 17, 18 og 19 april
-
Modul 3
På modul 3 vil du få en grundlæggende indførsel i den terapeutiske grundforståelse bag uddannelsen: Internal Family Systems. En model, du kan bruge i individuelt arbejde såvel som i arbejdet med par.
Underviser: Morten Prahl og Sarah Kusk Mikkelsen
Datoer: 5, 6 og 7 juni
-
Modul 4
Modul 4 vil være en fortsættelse af modul tre. Der vil være en fordybelse af forståelsen og de terapeutiske færdigheder, I har erhvervet igennem IFS, samt en integrering af disse i et par- og familieterapeutisk perspektiv.
Underviser: Morten Prahl og Sarah Kusk Mikkelsen
Datoer: 26, 27 og 28 juni
-
Modul 5
På modul 5 vil der være personligt udviklingsarbejde med udgangspunkt i terapeutens ubevidste intelligens. Vi vil se, hvordan drømme og andre former for ubevidst kommunikation kan informere terapeutens faglige og personlige udvikling.
Underviser: Torben Hansen
Datoer: 21, 22 og 23 august
-
Modul 6
På modul 6 vil I træne terapeutiske færdigheder og mentaliseringskompetencer igennem et af de mest effektive og praksisorienterede læringsredskaber, der findes: Forumteater. I et trygt miljø og med Danmarks dygtigste facilitator Birthe Blåbjerg, vil vi se hvilke greb, som virker i praksis og hvilke, som ikke gør.
Underviser: Birthe Blåbjerg og Frej Prahl
Datoer: 11, 12 og 13 september
-
Modul 7
På modul 7 vil vi vi gå mere i dybden med de særlige problemstillinger, som er på spil i sammenbragte familier og i delefamilier.
Derudover vil der være fokus på personligt udviklingsarbejde med hjælp fra IFS og Enneagrammets personlighedstyper. Vi kan kun tage vores klienter så langt, som vi kan tage os selv, så jo bedre, vi lærer os selv at kende, jo dybere kan vi også komme med vores klienter.
Underviser: Frej Prahl, Janne Leth og Morten Prahl
Datoer: 25, 26 og 27 september
-
Modul 8
På modul 8 vil vi på førstedagen se hvordan medier påvirker det moderne familieliv og hvordan vi kan hjælpe familier med at skabe sunde digitale vaner.
Afslutningsvist vil I lære, hvad der typisk står i vejen for, at den seksuelle lyst kan folde sig ud og hvordan, I kan støtte par til at opleve mere lyst og glæde.
Underviser:Frej Prahl og Annamaria Giraldi
Datoer: 30, 31 oktober og 1 november
-
Modul 9
På modul 9 vil du blive eksamineret. Eksamen foregår sådan, at du viser og reflekterer over et klip fra én af dine rådgivningssessioner. På det afsluttende modul vil du også få konkrete tips og tricks til, hvordan du opbygger din egen virksomhed og sikrer dig et stabilt kundeflow.
Du vil samtidig fremgå som GRO-certificeret rådgiver på vores velbesøgte hjemmeside.
Undervisere: Alexander Mazin, Frej Prahl og Morten Prahl
Datoer: 27, 28 og 29 november
Modulernes opbygning og øveklienter
Som hovedregel vil modulerne været bygget op sådan, at Frej Prahl underviser én ud af de tre dage, hvor han faciliterer procesarbejde i gruppen og laver livedemonstrationer af par-terapi med virkelige klienter. To ud af de tre dage bliver varetaget af eksterne undervisere, som er specialister indenfor deres område.
“Learning by doing”
For at sætte fart på og fordybe de studerendes læring, vil de studerende fra og med andet modul have deres egne øve-klienter ca én gang om måneden, så de kan forankre teorierne og metoderne i praksis. Der vil være supervision to gange online månedligt, hvor de studerende får støtte og hjælp til disse forløb. Som studerende tager man typisk mellem 2- og 500 kr for samtalerne (90 minutter). Læs mere om øveklienter nederst på siden (FAQ)
De fleste studerende har ingen forudgående erfaring med terapeutiske samtaler, men oplever, at de hurtigt og intuitivt kan bruge metoder og øvelser til gavn for deres øve-klienter:
"Det er simpelthen så rørende og har gjort uudsletteligt indtryk på mig, at være en slags "fødselshjælper" for andre menneskes udvikling og vækst! At bevidne det øjeblik, hvor de når til en dyb erkendelse, som er afgørende for, hvordan de forstår sig selv og verden. Det er som om man kommer ind til alt det, livet handler om.”
Hvad vil du lære?
Sara og Morten forklarer IFS
Her berører psykologerne Morten Prahl og Sara Kusk den terapeutiske grundforståelse (IFS) som vil være en rød tråd på uddannelsen og blive integreret i det familie- såvel som parterapeutiske arbejde.
Maria Dressler
Maria vil på andet året undervise i Børneekspert-metoden, samt hvordan man som terapeut kan reducere stress- og skamreaktioner hos børn og deres forældre. Her kan du høre hende fortælle mere om sin undervisning.
Rikke Winckler
Her fortæller Rikke Winckler om sin undervisning på GRO.
Undervisningens balance
- Supervision
- Mesterlære
- Undervisning
- Supervision
- Mesterlære
- Undervisning
Online supervision
To aftener om måneden (19.30 -21.30) vil I modtage online rådgivning og sparring på jeres (øve)klientforløb sammen med de øvrige kursister. Supervisionen vil blive varetaget af skiftende psykologer med speciale indenfor par- eller familieterapi. Supervisionerne bliver optagede, så man har mulighed for at se dem igen, hvis man ikke har mulighed for at være med live.
Om lidt kan du være på vej til at blive en af Danmarks dygtigste par- og familieterapeuter!
Her foregår det
Her kan du se nogle billeder og lidt video fra første års studerende for at få et indtryk af lokaler m.v.
Rådgiver og terapeut-uddannelsen
år: Rådgiveruddannelsen
På førsteåret vil du opnå kendskab til og praksiserfaring med at støtte forældre i at håndtere deres relation til deres børn såvel som relationen til hinanden.
Du vil lære par at forstå de negative mønstre, de lander ind i med deres børn og hinanden.
Du vil lære at hjælpe dem med at lære deres egne, partnerens og børnenes “beskyttende dele” at kende.
Du vil lære, hvordan du kan skabe en øget forståelse og samhørighed hos et (forældre)par
Førsteåret vil således klæde dig på til at rådgive eller “coache” par og familier. Samtidig er førsteåret en forudsætning for at kunne gå videre til terapeutuddannelsen.
: 2. og 3. år: Terapeutuddannelsen
På andet og tredjeåret vil du fordybe dit kendskab til de mere terapeutiske kompetencer i mødet med par og familier. Der vil fortsat være et fokus på mesterlære og et øget fokus på supervision og egen udvikling. Du vil få et endnu større kendskab til egne følelsesmæssige triggere, skyggesider og udviklingsmuligheder og du vil få et dybere kendskab til mere komplekse problemstillinger i parforholdet og familien, herunder:
Seksualitet, funktion og dysfunktion
Sammenbragte familiers særlige tematikker
Terapeutisk alliance og terapeutens egenudvikling
Familiesystemiske interventioner.
Vigtig information
-
Det kræver ingen særlige faglige forudsætninger at ansøge om plads på uddannelsen. Din ansøgning vil blive vurderet, og såfremt ansøgningen godkendes bliver du indkaldt til en online samtale. Vurderes du på baggrund af samtalen egnet til uddannelsen, vil du være sikret en plads på holdet så snart depositum (6.000) er indbetalt.
-
Rådgiveruddannelsen (1. år) koster 60.000 Kr. (Depositum på 6.000 er naturligvis inkluderet i dette beløb)
Vi tilbyder tre betalingsmuligheder:
1) Du betaler 54.000 den 1. januar
2) Du betaler i 2 rater:
27.000 DKK d. 1 januar og 27.000 DKK d. 1 marts.
3) Du betaler i 3 rater:
18.000 d. 1 januar, 18.000 den 1. marts og 18.000 d. 1 maj.
Depositum på 6.000 tilbagebetales ikke såfremt du d. 1 januar finder ud af, at du alligevel ikke ønsker/har mulighed for at deltage på uddannelsen.
Overbygningen (Terapeutuddannelsen) koster ligeledes 60.000 kr pr år og betalingsmulighederne er de samme som for rådgiveruddannelsen.
Man betaler for ét år ad gangen.
-
Uddannelsen er ikke SU-berettiget.
Hvis du er ansat, kan du spørge din arbejdsgiver om du kan betale for uddannelsen via bruttolønsordningen, hvor udgiften bliver modregnet din bruttoløn. Du kan læse om bruttolønsordningen her
Nogle gange vil arbejdsgiveren give et tilskud til uddannelsen, idet uddannelsen giver dig kompetencer, som er relevante på langt de fleste arbejdspladser.
Nogle fagforbund har desuden en kompetencefond, man kan søge midler fra, hvis man er medlem.
Bruttolønsordningen - Hvis din arbejdsplads accepterer det, kan du betale uddannelsen igennem bruttolønsordningen. Det kan du læse mere om på SKAT's hjemmeside her
Her er en oversigt over andre mulige steder, du kan søge støtte:
Tryghedspuljen - Hvis du er kommunalt ansat og blevet opsagt, men endnu ikke er fratrådt, kan du søge støtte igennem Tryghedspuljen. Læs mere om denne mulighed hos VPT, Viden på Tværs her
Endelig har både kommunerne, regionerne og staten kompetencefonde, du kan ansøge om at komme i betragtning til:
Statens Kompetencefond
Se mere her
Den Kommunale Kompetencefond
Se mere her
Den Regionale Kompetencefond
Se mere her
-
Undervisningen foregår på Gasværksvej 15B, Vesterbro.
Alle dage fra 9-16.30
-
Til flere af modulerne vil der være en live-session eller en optaget video, hvor underviseren eller Frej laver terapi med et udvalgt (forældre)par.
-
Eksamen foregår på den måde, at man optager en session med et forældrepar. På baggrund af sessionen udvælger man 15 minutter, man viser for resten af holdet. Der er ikke noget krav om, at man skal gøre noget “rigtigt” - udelukkende et krav om, at man er i stand til at reflektere over klippet, forstået sådan, at man giver nogle bud på, hvad der er i spil for én selv og de forældre, man arbejder med.
Hvis man ikke har kunnet finde et forældrepar vil man forholde sig til en fiktiv case.
Der gives ikke karakterer, men eksamen er bestået/ikke bestået. Hvis man ikke består, får man god hjælp til at forstå, hvad man skal rette op på, sådan at man kan bestå sin re-eksamen én uge efter.
-
Desværre ikke, da det er en privat uddannelse, hvor man ikke optjener ECTS-point.
-
Uddannelsen er i alt 27 dage (alle dage fra 9-16.30).
Uddannelsen er lavet, så du kan have både fuldtidsarbejde og et almindeligt familieliv samtidig med, at du studerer.
Fra og med andet modul skal man have minimum ét klientpar én gang om måneden. Vi har selvfølgelig forståelse for, at der kan være gode grunde til, at denne kadence ikke altid kan opretholdes.
Derudover er det et krav, at du mødes med din studiegruppe mindst én gang mellem modulerne på et møde af 2-3 timers varighed, hvor I sammen vil gennemgå det, I er blevet præsenteret for på modulet. Der kan også være en mindre opgave, I skal forholde jer til, ligesom I kan bruge hinanden til at sparre omkring jeres træningsklienter.
Når du tilmelder dig uddannelsen, får du en litteraturliste som består af 6-8 fagbøger, du skal købe eller låne inden uddannelsesstart.
-
Hvis du består eksamen (1. år) bliver du certificeret par- og familierådgiver fra Gro-instituttet. Du kan kalde dig par- og familie “coach” og også (psyko)terapeut, da det ikke er en beskyttet titel. Vi anbefaler imidlertid rådgivertitlen.
Du kan vælge at tage overbygningen (2. + 3. år) som par- og familieterapeut, hvis du har lyst til at tage hele uddannelsen, men det er ikke et krav. Man kan også nøjes med rådgiveruddannelsen, men man kan da ikke kalde sig certificeret par- og familieterapeut fra GRO-instituttet.
-
Der vil maksimum være 15 deltagere på holdet. Alle på holdet har naturligvis tavshedspligt.
-
Den pædagogiske filosof John Dewey formulerede, hvad der for ham var et af de afgøre principper i al læring: "Learning by doing" - At forsøge selv at gøre det, der skal læres! Her har man mulighed for at se, hvordan metoderne virker i praksis og erfaringer siger, at det virkelig fordyber og sætter fart på læringen.
Derfor vil man allerede fra andet modul begynde at arbejde med sine egne øve-klienter. Klienterne ved udmærket, at man er studerende og har forventninger derefter.
Derudover vil du som studerende blive klædt på til samtalerne, få spørge-guides m.m. som du kan bruge og støtte dig til i samtalerne.
Dertil kommer, at der er supervision to gange om måneden, hvor du kan drøfte dine øve-klienters problemstillinger.
Hvis klienterne stiller spørgsmål, man ikke har svar på, kan man altid sige, at det vil man vende i supervisionen.
Erfaringen er, at det er en god oplevelse at have øveklienter. Klienterne ved selv, at de studerende er under uddannelse, hvorfor prisen også er reduceret og klienternes forventninger derefter. De fleste klienter erfarer imidlertid det forandrende i, at et andet menneske lytter til dem og er nysgerrig på deres udfordringer. De har i udgangspunktet mere brug for at blive mødt af venlighed og nysgerrighed end af en studerende, som kan alle metoderne til fingerspidserne!
Det er ikke et krav, at man skal arbejde med et klientpar, hvis det ikke lykkes at finde et. I så tilfælde vil man få tildelt en alternativ eksamensopgave, hvor man vil blive bedt om at forholde sig til en fiktiv case.
-
Ja, du skal selv skaffe de øveklienter, du skal bruge under uddannelsen, men vi er selvfølgelig behjælpelige med dette. Jeres kontaktoplysninger og billede vil blive tilgængeligt på hjemmesiden så klienterne kan kontakte jer.
Vi har lagt op til, at man ser et klientpar én gang om måneden fra og med andet modul. Vi har dog forståelse for, at denne kadence af mange grunde ikke altid kan opretholdes.
-
Først og fremmest adskiller uddannelsen sig fra andre derved, at de fleste undervisere er autoriserede og specialiserede psykologer med mange års erfaring.
Hernæst er uddannelsen mere praksisorienteret og en smule kortere end andre uddannelser, som typisk er 4 år.
Vores erfaring er, at læringspotentialet mangedobles, når den terapeutiske praksis kommer i centrum. Derfor vil du være ligeså godt klædt på til at møde klienter efter ét års uddannelses hos os, som du vil være efter flere års uddannelse ved andre institutter, hvor praksiselementet fylder væsentligt mindre. Det er således de færreste uddannelser, hvor man på hvert modul får lov til at observere dygtige psykologer udøve terapi med virkelige klienter. Ligeledes er det de færreste institutter, hvor man får klienterfaring på førsteåret.
Derudover bilder vi os ikke ind, at man nogensinde bliver færdig med at udvikle sig som terapeut. Derfor tilbyder vi alle kursister, som har færdiggjort uddannelsen kontinuerlige supervisionsforløb, hvor instituttets undervisere vil vedligeholde og udvikle de enkelte Gro-terapeuters kompetencer.
-
Uddannelsen er bevidst ikke blevet certificeret af Dansk Psykoterapeut Forening. Det skyldes, at flere af de krav, der er til certificeringen er i modstrid med den den læringsteori, instituttet bygger på.
Vi tror på at vejen til at skabe de bedst mulige par- og familieterapeuter går igennem:
Undervisning i relevante teorier, så den studerende får et “landkort” til at forstå klienternes udfordringer.
Mesterlære, hvor den studerende observerer, hvordan andre terapeuter bruger “landkortet” i virkeligheden.
Personlig udvikling, hvor den studerende bruger “landkortet” på sit eget liv for at blive bevidst om egne ressourcer, sårbarheder og blinde pletter.
Supervision og sparring, hvor den studerende får hjælp til at se, hvor den studerende og dennes klienter befinder sig på “landkortet”, så ingen farer vild.
De fire ben er afgørende vigtige for at den studerende kan lære at bruge landkortet overfor de klienter, de selv skal sidde overfor .
Certificerede institutter er forpligtet på at undervise minimum 50 klokketimer i videnskabsteori og forskningsmetode. De 50 timer vil vi hellere bruge på den studerendes personlige udvikling, mesterlære og fordybelse af de relevante teorier.
Kravet om de 50 klokketimer i videnskabsteori og forskningsmetode er ét ud af flere krav, som fra vores perspektiv ikke bidrager relevant til den enkelte studerendes læring.
Bliver det vanskeligere at skaffe klienter, hvis jeg ikke bliver uddannet fra et certificeret institut?
Nej. Klienter kigger ikke efter om man er certificeret eller ej. Når klienter leder efter en terapeut går de som regel ind på terapeutens hjemmeside eller profesionnelle Facebook- eller Instagram konto. Her læser de forskellige opslag, terapeuten har skrevet og hvis noget af det, terapeuten skriver rammer hovedet på sømmet i forhold til klientens problematik, tager de kontakt. På uddannelsen vil du blive undervist i den slags markedsføring af en af DK’s dygtigste til lige præcis dét; Alexander Mazin.
-
Alle uddannede hos GRO-instituttet kommer til at fremgå af vores hjemmeside med kontaktoplysninger. Derudover vil man på det afsluttende modul få råd fra nogle af de dygtigste på området til, hvordan man skaber sig sin egen virksomhed.
-
På rådgiveruddannelsen er egenterapi ikke et krav. Det bliver det imidlertid, hvis man ønsker at fortsætte på overbygningen. Man skal dog være forberedt på, at de forskellige teknikker og metoder, man stifter bekendtskab med på uddannelsen også bliver trænet med de andre studerende.
Kravet til egenterapi på terapeut-uddannelsen er én gang månedligt under uddannelsen og bliver varetaget af Gros lærerstab eller psykologer godkendt af Gro. Terapien vil også kunne gøres online.
-
Er man på grund af sygt barn forhindret eller egen sygdom forhindret i at komme til et modul, vil vi arbejde for at modulet bliver livestreamet hjem i din stue. Dette kan imidlertid ikke garanteres, men vi vil arbejde for at en sådan løsning kan tilvejebringes. Der vil også være mange øvelser man af gode grunde ikke kan deltage i.
-
Antallet af timer på uddannelsen er 189. Det kræver som minimum 168 timers deltagelse at få udleveret et certifikat. Det svarer til, at man kan gå glip af et enkelt modul og stadigvæk få sit certifikat.
Vi har dog forståelse for, at fravær kan opstå på baggrund af sygdom eller deltagelse i store livsbegivenheder, hvor det kan være muligt at få dispensation på baggrund af individuelle vurderinger.
På grund af de gruppedynamikker, som opstår under et træningsforløb, er det desværre ikke muligt at få godtgjort manglende timer ved at deltage i andre træninger. Man kan få dispensation til at deltage i enkeltstående moduler på efterfølgende hold, hvis man ikke lever op til kravet, men dette skal i så fald tilkøbes.
-
Almindeligvis møder man ind fredag klokken 9. Her vil der være kaffe/the, man nyder med de andre studerende inden undervisningen starter klokken 9.30.
Undervisningen veksler mellem at være teoretisk og praktisk. Det betyder, at nogle af underviserne vil lave demonstrationer med de studerende og der vil være færdighedstræning de studerende imellem.
Klokken 12.30 til 13.30 er der frokostpause, hvor der vil være lidt mad til de studerende. Klokken 13.30 - 16.30 vil der igen være undervisning og samme form vil gentage sig lørdag og søndag.
-
Såfremt uddannelsen ikke lever op til uddannelsesbeskrivelsen kan kursisten gøre krav på at få sin betaling refunderet.
Alle rettigheder til kurser, workshops, events samt digitale produkter tilhører GRO Institut.
Produkter og materiale herfra, må ikke helt eller delvist deles med andre, benyttes i undervisningsøjemed eller gengives til tredjepart medmindre skriftligt aftalt med GRO Institut.
Hvis den enkelte kursist bliver forhindret i at gennemføre uddannelsen på grund af personlige livskriser eller andre akutte forhold vil der naturligvis bestræbes på at yde kompensation til den enkelte kursist. Eksempelvis ved at tilbyde de tilsvarende moduler til kursisten på senere forløb. Det vil dog bero på en individuel vurdering af kursistens fraværsårsager.
Bestil et telefonmøde eller stil et spørgsmål
Hvis du er interesseret i uddannelsen og ønsker at blive ringet op for at høre mere, kan du bestille et telefonmøde via nedenstående kontaktformular. Du kan også blot stille et spørgsmål, som vi vil besvare via mail hurtigst muligt! Husk at tjekke SPAM-indbakken for svar.